RECOMANDARI GENERALE PENTRU POPULATIE PE PERIOADA CU TEMPERATURI SCAZUTE

20.11.2017 08:45

RECOMANDARI GENERALE PENTRU POPULATIE PE

PERIOADA CU TEMPERATURI SCAZUTE

 

Având în vedere caracteristicile climatice, specialiștii în sănătate publică din cadrul MSP continuă să recomande populației să continue să urmeze sfaturile medicilor in vederea prevenirii imbolnavirilor prin gripa si infectii respiratorii.:

1. Respectarea regulilor de igiena personala (spalatul pe maini cu sapun) si  folosirea batistei de unică folosinţă, iar dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau spre umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante

2. Copii bolnavi nu vor fi trimisi in colectivitati – gradinite, scoli – se evita situatiile in care acestia sunt lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate, se evita transporturile pe distante lungi in vehicule fara posibilitati de climatizare si neechipate corespunzator.

3. Evitarea deplasării în spații deschise și a expunerii la frig, precum si evitarea supraaglomerarilor umane. În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise atunci este recomandată folosirea de mijloace de protectie adecvate (căciuli, mănuși etc) si evitarea accidentarilor care pot determina fracturi, luxatii sau entorse.

4. Consumul unei alimentații bogată în proteine și grăsimi nesaturate, fructe, legume

5. Evitarea consumului de bauturi alcoolice.

6. Persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, vor evita deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii acestora in conditii de temperaturi scăzute.

7. Încălzirea corespunzătoare a locuințelor și spațiilor închise de locuit și evitarea utilizării instalațiilor improvizate care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.

8. Sa evite expunerea prelungita a mainilor si picioarelor la temperaturi scazute pentru a se feri de degeraturi (in acest caz, trebuie evitata automedicatia si este recomandata consultarea unui medic).

9. Daca suntem bolnavi evităm, în acele zile gesturile familiare ( ex. îmbrăţişări, strângerea mâinilor, etc)

 

Ce facem când ne îmbolnăvim ?

- Orice persoană care dezvoltă semne de infecţii respiratorii - febră, secreţii nazale apoase şi alterarea stării generale - trebuie să se autoizoleze la domiciliu şi să îşi contacteze medicul de familie. Împreună cu acesta îşi va programa un consult după orele de program, pentru a evita astfel infectarea persoanelor care aşteaptă la uşa medicului de familie.

- În cazul în care nu se pot stabili aceste consultaţii, pacientul se va prezenta la camera de gardă a unui spital, de preferat de boli infecţioase.

- Este total greşită automedicaţia, fără prescriere de la medic şi, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice.

- Este recomandat vaccinarea împotriva virusului gripal sezonier, a se consulta cu medicul de familie inainte.

 

Înapoi

Contact


455300, Str. George Cosbuc, nr. 29, Simleu-Silvaniei, jud. Salaj

Tel.: 0260-678.156,
0260-679.056,
0260-679.127.
Fax: 0260-679.237

Copyright © 2018. Spital Orasenesc "Prof. Dr. Ioan Puscas" Simleu Silvaniei

Creați un site gratuitWebnode