CHESTIONAR DE EVALUARE SATISFACTIE ANGAJATII

Lista este goală.

 

ISTORIC

 

            În anul 1861 în comitatul Crasna, care avea capitala la Şimleu, s-a hotărât de către conducerea acestui comitat-judeţ, ridicarea unui spital în oras. S-a acordat în acest scop de către Primărie o clădire veche, cu 2 camere, fostul local al primăriei, acum abandonat. Spitalul s-a aflat sub conducerea judeţeană Crasna până în anul 1902 când este preluat de oraş. 

            Perioada până în anul 1926 a fost una vitregă pentru spitalul din Şimleu, acesta nebenificiind de construcţii noi sau mijloace sanitare mai moderne.

            Soarta spitalului se schimbă radical după anul 1918 când, de undeva din pâmântul basarabean, vine la Şimleu Dr.Ioan Bârcă. Ajuns aici, grija lui de capetenie a fost ridicarea unui spital, pe locul acela bine ales de sub Măgura,unde a funcţionat până în anul 1986. La ridicarea spitalului a fost ajutat de primarul de atunci al oraşului, Aurel Tarţia si de prefecţii Dr.Ioan Ossian şi apoi Dr.Emil Loboţiu. De altfel, la ridicarea spitalului din Şimleu au participat toţi şimleuanii, în frunte cu oficialii vremii, dorinic să înalte un lăcaş de alinare şi vindecare a suferinţelor celor bolnavi. În cartea sa “Spitalul din Şimleu-Silvaniei” apărută la Tipografia “Lazăr” în anul 1931, Dr.Ioan Bârcă arăta referitor la necesitattea acestui spital: “morbiditatea şi mortalitatea accentuată după primul război mondial nu numai că nu este stăvilită, ci, din contră, este în creştere din cauza insuficienţei de spitalizare şi a greutăţilor econimice”. Iată un motiv în plus care a călăuzit pe românii din Şimleu şi pe medici să ridice aici un spital, dotat cu mijloacele necesare.

            La 1 iunie 1926 Ministerul Sănătăţii îl numeşte pe Dr.Bârcă la conducerea spitalului din Şimleu. Omul acesta blând şi energic venise la Şimleu de la Iaşi, dintr-o clinică modernă, unde lucrase timp de 6 ani lângă savantul de talie europeana Dr.I.Tănăsescu. A venit la Şimleu cu convingerea că “omul sfinţeşte locul”, ceea ce s-a şi adeverit.A făcut nenumărate demersuri la autoritătile acelor vremuri, la băncile din oraş, pe lângă marii proprietari pentru mărirea bugetului spitalului şi pentru a crea condiţii adecvate acordării asistenţei medicale. De la o zi la alta spitalul a căpătat o nouă înfăţişare, mărindu—se capacitatea şi posibilitatea de primire şi internare a bolnavilor. S-a ajung ca în anul 1929 spitalul sa aiba 3 clădiri, respectiv un pavilion epidemic, un pavilion chirurgical si unul medical, totalizând 50 de paturi la 8000 locuitori. În perioada 1935-1936 Dr.Ioan Bârca a scos şi o revista cu caracter medical “Tribuna Silvaniei”.

Medicii care au venit ulterior la conducerea spitalului printre care se pot aminti dr.Martonfy Istvan, dr.Popescu, Dr.Toporas, Dr. Vasile Man si-au adus fiecare contribuţia la dezvoltarea spitalului si creşterea prestigiului acestui lăcaş .

            In anul 1979, datorită renumelui de care s-a bucurat descoperitorul “Ulcosilvanilului”, Dr.Ioan Puşcaş şi datorită afluxului mare de pacienţi, s-a hotărât construirea unui spital nou şi modern în orasul de la poalele Măgurii, spital proiectat atunci ca un spital de tip municipal, cu 430 de paturi, lucrările fiind finalizate în anul 1986 când s-a dat folosinţă clădirea actuală a spitalului.

De la darea sa în folosinţa în anul 1986 spitalul nu a mai beneficiat de reparaţii substanţiale ale clădirii, starea acestora degradându-se în timp.

In anul 2009 Spitalul Orăsenesc Simleu Silvaniei devine beneficiarul unui amplu  proiect de modernizare si reabilitare a ambulatoriului integrat, proiect realizat de catre Primaria Orasului Simleu Silvaniei din fonduri europene şi implementat in anul 2011. Tot intre anii 2010 si 2012 a fost reabilitata in proportie de 80% toata partea exterioara a cladirilor in care se desfasoara activitate medicala, in ce priveste izolarea termica, schimbarea usilor exterioare si a geamurilor. Tot în anul 2011 spitalului i se atribuie numele de Spitalul Orăsenesc “Prof.Dr.Ioan Puşcaş”.

 

PREZENTARE SPITAL 1