Program Regional de Prevenție, Depistare Precoce, Diagnostic și Tratament Precoce al Cancerului de Col Uterin

20.06.2023 13:47

 

PROGRAMUL REGIONAL DE PREVENȚIE, DEPISTARE PRECOCE, 

DIAGNOSTIC ȘI TRATAMENT PRECOCE AL CANCERULUI DE COL UTERIN

 

         In cadrul Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Orasenesc “Prof.Dr.Ioan Puscas” – Cabinet Obstetrica-Ginecologie, se desfășoară Programul Regional de Prevenție, Depistare Precoce, Diagnostic și Tratament Precoce al Cancerului de Col Uterin.     

            Cancerul de col uterin este o maladie care se manifestă prin înmulțirea necontrolată a celulelor anormale din colului uterin. Screeningul presupune testarea periodică, la un interval de 5 ani a tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani.

            Pacientele cu vârsta cuprinsă între 25 și 30 de ani pot beneficia de testare FBP (Frotiu Babeș Papanicolau), iar în cazul în care rezultatul acestei investigații iese pozitiv, pacienta va fi rechemată pentru testare HPV. La femeile de peste 30 ani, se efectuează testul HPV, iar în paralel, la această categorie, se recoltează și FBP, testul FBP fiind prelucrat doar în cazul în care cel HPV este pozitiv.

            În vederea accesării programului de screening pentru cancerul de col uterin, pacientele se pot prezenta la ambulatoriul spitalului în baza unei programări prealabile la numărul de telefon 0260 678 156 sau  0260 678 063 - Fisier. 

Pacientelor li se va solicita să prezinte doar cartea de identitate, nefiind nevoie de bilet de trimitere din partea medicului de familie. Rezultatele se pot ridica direct de la Fisier sau pot fi trimise către adresa de email indicată de pacientă în formularul de înregistrare. Durata de prelucrare a probelor este între 14  și 21 zile, dar în cazul unor teste pozitive, această perioadă se poate prelungi.

            Programul este derulat de IOCN Cluj-Napoca și se desfășoară în mai multe unități medicale din județ. 

            Există o platformă electronică de evidență, așadar pacientele se pot înregistra  într-un singur centru medical, o singură dată la 5 ani. Pacientele care au beneficiat deja de o recoltare într-un centru, nu se mai pot prezenta la o altă unitate medicală timp de 5 ani. 

        Nu sunt eligibile pentru screening femeile care prezintă absența congenitală a colului uterin, prezintă histerectomie totală pentru afecțiuni benigne, au diagnostic stabilit de cancer de col uterin, sau pentru alte forme de cancer genital.

 

Brosura informativa - 

www.potisaprevii.eu